Da har vi kommet til den tredje leksjonen i dette musikkteorikurset. Fortsatt skal vi holde på med helt grunnleggende kunnskap som vi trenger for å forstå det som kommer senere. I denne leksjonen skal vi se på hvordan rytmer og rytmenotasjon fungerer, og vi skal begynne med fem enkle rytmemønstre som springer ut av firedelsnoten.
Jeg har også laget øvingsoppgaver til denne leksjonen. Der finner du oppgaver du kan trene deg på, og det følger med fasit og tips og råd. For å få tilgang til disse oppgavene må du registrere deg i skjemaet nederst i artikkelen. Det er helt gratis, og det er ingen krav om å levere noe.
Som vanlig kommer det først en grundig gjennomgang av dagens tema på video. Deretter får du en oppsummering på tekst/bilder/lyd under. Om det er noe du lurer på, så ikke nøl med å spørre i kommentarfeltet under. Der er alltid noen som vil hjelpe deg.
Videoer
Video 1: notens anatomi
Video 2: firedelsnoten
Video 3: åttedelsnoten
Video 4: sekstendelsnoten
Video 5: kombinasjoner
Teori
Firedelen – den grunnleggende noteverdien
Den mest grunnleggende rytmiske enheten vi har er firedelsnoten. Den varer i det vi kaller ett slag. Og hva er så ett slag? Jo, hvis du holder takten til et musikkstykke, så er det mest sannsynlig firedelsnoter du tramper eller klapper. Det er den noteverdien som er musikkens puls.
Under ser du en rekke med 8 firedelsnoter, i et tempo på 70. Tempoet angir hvor mange av en noteverdi det skal være på ett minutt, så her er det altså litt raskere enn 1 slag i sekundet.
Tempoangivelser består av en noteverdi og et tall. Tallet angir hvor mange av noteverdien det skal være i løpet av 1 minutt.
Siden noten som er angitt før tempoet er en firedel, betyr det at vi skal spille i et tempo som gir 70 firedelsnoter pr. minutt.
Vi skal i denne leksjonen se på hvordan vi kan dele opp denne noteverdien i mindre biter, og lage en rekke med rytmiske variasjoner. I senere leksjoner skal vi se hvordan vi kan slå sammen firedeler til å bli noter som varer lenger enn ett slag.
Åttedeler
Hvis vi deler en firedelsnote i to, får vi åttedeler. Det går altså to åttedeler pr. firedel. Legg merke til at vi har en strek som går fra toppen av den ene noten og over til den andre. Dette kalles bjelke. To åttedeler noteres altså ved at man bruker en bjelke fra den ene noten til den andre.
Det er plass til 2 åttedeler på en firedel.
Bjelken over noten grupperer alltid(*) grunnslagene – det vil si firedelsnoten. På den måten blir det oversiktlig å finne ut hvor grunnslagene kommer når rytmene blir mer komplekse.
*) I noen tilfeller kan man notere ned åttedeler ved å gruppere 4 av disse under samme bjelke. Vanligvis vil en bjelke kun gruppere grunnslagene, men her er altså unntaket. Disse to rytmene er helt like når de spilles:
Her er en rytme med både firedeler og åttedeler:
Sekstendeler
Hvis vi bruker to bjelker over notene, betyr dette at notene skal spilles dobbelt så fort som om vi bruker én bjelke. Disse notene kalles for sekstendeler (varer halvparten så lenge som åttedeler, som igjen varer halvparten av en firedel).
Det er plass til 4 sekstendelsnoter på en firedel, og vi ser at bjelken grupperer disse fire til ett grunnslag.
For hver bjelke man legger til, dobles tempoet på notene bjelkene binder sammen.
Her er en rytme med både firedeler, åttedeler og sekstendeler:
Her er samme rytme, men med grunnslagene markert under. Disse spilles med kubjellen, og går jevnt og trutt på hvert grunnslagslag:
Kombinasjoner av åttedeler og sekstendeler
Innenfor firedelen kan vi kombinere åttedeler og sekstendeler på ulike måter. Her kommer to som vi skal se på i denne leksjonen
Her har jeg delt inn firedelen i en åttedel og to sekstendeler. Det blir til sammen ett grunnslag (en firedelsnote). Legg merke til at den øverste bjelken binder sammen all tre notene, og angir dermed grunnslaget.
Her har jeg gjort nesten det samme, men her starter vi med to sekstendeler og så en åttedel. Dette blir også tilsammen ett slag (en firedelsnote) og bjelken binder sammen alle tre notene.
Legg merke til at den øverste bjelken på de to eksemplene over grupperer notene i ett grunnslag.
Under er en rytme med firedelen og de fire variasjonene vi har sett på i denne leksjonen. Prøv å holde takten – det vil si trampe/klappe grunnpulsen (firedelsnoten) når du hører på. Da skal du trampe/klappe en gang for hvert av mønstrene vi har sett på. For å gjøre dette litt lettere har jeg markert hvert av grunnslagene med en rød note. Grunnpulsen går helt jevnt, med et tempo på 70 slag i minuttet (litt raskere enn sekunder).
I oppgaveheftet (kun for registrerte i kurset) får du mange rytmer du kan trene deg på. Der finner du både leseoppgaver og lytteoppgaver.
Noe du lurer på?
Bruk kommentarfeltet under til å diskutere leksjonen med andre. Stil spørsmål om det er noe du lurer på, og vær hjelpsom og vennlig hvis noen andre lurer på noe du kan svare på.
Til denne leksjonen har jeg også laget et eget oppgavehefte. Der finner du en rekke øvelser og oppgaver du kan trene deg på. Til oppgavene følger det også med fasit og videoer som viser deg tips og råd til hvordan du kan løse dem. For å få tilgang til oppgaveheftet må du være registrert på kurset. Det er gratis, og det er ingen krav om at du må levere noe :)
Tor Sørdal Bue says
Jeg har vært borti to tellemåter når en skal lære rytme. Den ene er å alltid telle den minste notelengden, uansett hvilken lengden noten har. Dvs telle en-å to-å, når det er todelt rytme, selv om det er en firedels note og to åttendelsnoter. Den andre er å bare telle notelengden, dvs en to-å. Hva vil du tilrå?
Vidar says
Hei Tor.
Bra spørsmål. Jeg teller ofte underdelinger: «en-og-to-og» osv., spesielt når jeg jobber med nye musikkstykker og jeg må få på plass alle underdelingene. Ellers er det gjerne grunnslaga/pulsslaga jeg teller.
Prøv begge deler, og velg det du liker best. Og kanskje du gjør den ene varianten i noen sammenhenger, og den andre varianten i andre sammenhenger. :)
Lars Hansrud says
Hei. Rytme med 4 rytmekort fikk jeg ikke til å stemme i oppgave 6,7 og 8, her lagde jeg noen kort for å få det likt med fasiten ? Har jeg gått glipp av noe kanskje ? :)
Vidar says
Hei Lars.
Jeg så at de filene hadde litt knapp margin før lyden startet. Da kunne det hende at avspilleren/nettleseren slukte litt av lyden. Nå har jeg lagt inn litt pause i starten, og det skal nå fungere som det skal. Si fra om noe fortsatt ikke fungerer :)
Lars Hansrud says
Åja og takk for det. Ellers tommel opp for kurset. Veldig god hjelp og har gitt inspirasjon til å jobbe med andre ting i musikken også. :)
Aslak says
Hei, og takk for aldeles supert kurs så langt. Etter litt startvansker er jeg nå ajour.
Perfekt påfyll for musikklærer som vil lære bort litt teori til elevene. Om jeg får spørre; hvilket program bruker du til å lage videoene dine? Jeg har selv brukt Final Cut Pro, men da må jeg forberede noter i f.eks Photoshop e.l og det er ofte ganske tungvint. Det bærer ganske mye preg av «amatøranimasjon» :-)
Ser frem til fortsettelsen.
Mvh Aslak.
Vidar says
Hei Aslak. Takk for fine tilbakemeldinger!
Jeg bruker et program som heter Screenflow til å lage skjermvideoene.
Det jeg viser på skjermen er enten rett fra noteskrivingsprogrammet jeg bruker – Sibelius – eller en presentasjon jeg har forberedt i powerpoint.
Da kan jeg legge inn grafikk og animasjoner slik at jeg får det akkurat som jeg ønsker det :)
For å lage grafikken bruker jeg Affinity designer eller bare det verktøyet som er i Powerpoint. Kommer an på hvor avansert det er.
Stein Høyer says
Jeg vet ikke hvordan det er for de andre som gjennomfører kurset, men i det første oppgavesettet knyttet til leksjon 3 stemmer ikke QR-kode-rytmene med det notebildet som er angitt i oppgave 4, 5 og 6. I hvert fall er det slik hos meg.
Vidar says
Hei Stein. Det var en til som hadde problemer med de rytmene, men jeg fant ikke noe feil i qr-kodene.
Det kan være knyttet til bufferen i nettleseren som lydfilene åpner seg i. Kanskje det hjelper å lukke alle fanene og så prøve igjen?
Hvis det fortsatt er problemer, så si fra.
Stein Høyer says
HEI IGJEN VIDAR !
Beklager å måtte melde det, men heller ikke QR-kode-rytmer og angitt notebilde stemmer overens med hverandre i oppgave 5,6 og 8 i oppgavesettet med 4 rytmekort. Slik er det i alle fall hos meg.
Vidar says
Hei Stein.
Jeg har nå prøvd igjennom alle qr-kodene og de stemmer. Men jeg tror jeg vet hva som kan være feil.
Noen qr-kodelesere er veldig raske med å velge kode, og tar gjerne den øverste av dem de ser. Så kanskje du kan prøve å dekke til linja over når du scanner de som er på nederste linje. Evt dekke med hånda slik at kun den ene du vil ha frem viser.
Jeg tror det skal løse problemet.
Hvis det fortsatt ikke fungerer, så ta gjerne kontakt med med på kontaktskjemaet, så skal jeg se nærmere på hva det kan skyldes.
Stein Høyer says
HEI IGJEN VIDAR ,
Du hadde naturligvis helt rett; problemet var ikke dine QR-koder, men mitt mobiltelefonkamera som har en tendens til å feste seg ved den første QR-koden det ser. Nå som jeg er klar over problemet, går det imidlertid greit så lenge jeg er nøyaktig i bruken av mobiltelefonkameraet. :-)
Vidar says
Så bra at det ordna seg. Ja, man må være litt nøye med hvilke koder telefonen fanger opp :)