Dette er den andre leksjonen i musikkteori.net sin store vårboost våren 2022. Gjennom 18 uker får du bli med på en grundig tur gjennom de grunnleggende emnene i musikkteorien.
Denne uka fortsetter vi med hvordan toner kan noteres i ulike notesystemer. I forrige leksjon så vi på g-nøkkelen og hvordan de lyse tonene plasseres der. I denne leksjonen skal vi se på hvordan vi kan notere mørke toner. Da trenger vi f-nøkkelen.
Hvis du registrerer deg (gratis) får du også tilgang til en rekke øvingsoppgaver. Til disse oppgavene følger det med fasit, gjennomgang av oppgavene på video og gode tips og råd. Registrer deg i skjemaet nederst i artikkelen.
Videoer
Video 1: f-nøkkelen
Video 2: Notenavn i f-nøkkelsystemet
Video 3: Oktavene
Teori
Hva er f-nøkkelen, og hvorfor trenger den?
Vi så i den forrige leksjonen at g-nøkkelsystemet ble brukt til å notere toner fra midten av pianoet og oppover. Altså de lyse tonene. Hvis vi skal bruke g-nøkkelen til å notere toner videre nedover, vil vi etterhvert få veldig mange hjelpelinjer, og det blir vanskelig å lese notene:
Vi trenger derfor et nytt system, hvor vi kan notere de tonene som ligger under g-nøkkelsystemet. Til dette bruker vi f-nøkkelen, jeg kommer tilbake til hvorfor den heter det snart. Den øverste linja i f-nøkkelsystemet begynner der den andre hjelpelinja under g-nøkkelsystemet ligger:
Hvis vi setter g-nøkkelsystemet og f-nøkkelsystemet under hverandre, så ser vi at enstrøken C ligger midt i mellom disse systemene:
F-nøkkelsystemet egner seg altså godt til å notere noter som ligger under enstrøken C, når vi beveger oss ned i bassregisteret. Da unngår vi så mange hjelpelinjer, og notene blir lettere å lese.
Hvorfor heter f-nøkkelen det?
Vi ser at nøkkelen fremst i notesystemet har markert en av linjene med å sette inn to prikker, en over og en under linja. Teller vi oss nedover fra enstrøken C, ser vi at det er tonen F som ligger på denne linjen. Det er den enkle forklaringen på at nøkkelen heter F-nøkkel.
Det finnes kanskje en mer avansert forklaring, og om du vet om en så del den gjerne i kommentarfeltet :)
På engelsk kalles f-nøkkelen «bass clef» og g-nøkkelen «treble clef». Det ville på norsk blitt «bassnøkkel» og «diskantnøkkel». Disse navnene er mer beskrivende på det toneregisteret disse nøklene dekker.
Notenavn i F-nøkkelen
F-nøkkelen bruker selvfølgelig samme stamtonerekke som vi så i leksjon 1, så da er det bare å telle seg oppover og nedover i systemet fra et utgangspunkt du kjenner. En enkel huskeregel kan være å bruke ordet FACE, hvor F-en er plassert rett under systemet, og ACE er plassert i mellomrommene over i stigende rekkefølge. Da har du et knippe toner som du kan bruke som utgangspunkt, og så telle videre derfra:
Oktavbenevnelser
Oktaven under enstrøken kalles lille oktav. Deretter kommer store oktav, kontra oktav og under den finner vi også subkontra oktav. På samme måte som i g-nøkkelen strekker disse oktavnavna seg fra en C til H-en ovenfor. Her er oktavene på et piano, enstrøken C (middle C) er markert i rødt:
Og her er de samme oktavene (unntatt firestrøken) i notesystemet. Enstrøken C er markert med rødt:
For å navngi noter i lille, store og kontra oktav, setter vi oktavnavnet før notenavnet. Noen eksempler er: kontra F, store A og lille D.
Noe du lurer på?
Bruk kommentarfeltet under til å diskutere leksjonen med andre. Stil spørsmål om det er noe du lurer på, og vær hjelpsom og vennlig hvis noen andre lurer på noe du kan svare på.
Til denne leksjonen har jeg også laget et eget oppgavehefte. Der finner du en rekke øvelser og oppgaver du kan trene deg på. Til oppgavene følger det også med fasit og videoer som viser deg tips og råd til hvordan du kan løse dem. For å få tilgang til oppgaveheftet må du være registrert på kurset. Det er gratis, og det er ingen krav om at du må levere noe :)
Stein Høyer says
Strengt tatt er det vel slik at når en er OVER lille C (ikke lille D) i F-nøkkelsystemet, så peker notehalsene nedover.
Vidar says
Ja, det er helt riktig.
Kanskje det er enklere å si at fra og med den midterste linja og oppover, så skal notehalsene peke nedover :)
Lars Hansrud says
Hei. I oppgave 1, linje 2 og note 4 så er det vel Lille c og ikke Store c som det står i fasiten ? :)
Vidar says
Heisann. Ja, får sjekke det ut. Takk for tilbakemeldinga. :)
Ulf Svendsen says
i fasiten til f-nøkkel oppgavene står det i 6. takta store C
Jeg mener det skal stå «lille C»
Vidar says
Heisann. Ja, kan hende det har sneket seg inn noen feil. Skal sjekke det ut. Takk for tilbakemeldinga. :)
Vidar says
Takk til dere som oppdaget en feil i fasiten. Det er nå rettet opp :)
Terje Enersen says
Hei,
For meg var dette svært lærerikt! Sikkert fordi jeg ikke spiller piano! Men hvor kommer utrykkene lille og store oktav fra? Er de ikke «like store»? Mvh Terje
Vidar says
Hei Terje. Så fint at leksjonen var lærerik!
Jeg er ikke sikker på hvor navnene lille og store oktav kommer fra. Om noen andre vet det, så del gjerne her i tråden.
Scott Solberg says
Det er vel slik at i eventyrene assosierer man seg vel med at jo større trollene er, jo grovere stemmer har de. Det samme med Bukkene Bruse…
Så det er sikkert naturlig at jo større man er, jo grovere og kraftigere er stemmen. Musepip kontra elefantstøt! En grei huskeregel for meg ihvertfall!
:-)