Dette er den 3. artikkelen om 2-5-1-progresjoner. Denne gangen vil jeg se på hvordan du kan bruke ulike skalaer for å få til spennende løsninger over dominantakkorden. Også denne gangen har jeg laget en videoserie på improskolen.no der jeg viser dette i praksis (se link nederst).
Hel-halvtoneskalaen
Hel-halvtoneskalaen er en veldig fin akkord å bruke på dominantakkorden! Og det fine med denne skalaen der at det bare finnes 3 «tonearter» i denne skalaen. Så – lærer du deg hel-halvtoneskalaen fra C, C# og D så kan du alle hel-halvtoneskalaene i hele verden!
Les mer om hel-halvtoneskalaen her.
Hvis du vil bruke hel-halvtoneskalaen for å krydre opp en dominantakkord, begynner du på septimen i dominantakkorden og spiller skalaen derfra. Da får du mange lekre spenningstoner som river og drar i klangen. Nydelig!
Bruk hel-halvtoneskalaen for å krydre opp en dominant ved å begynne på septimen i dominanten. Derfra spiller du annethvert helt og halvt trinn.
Over ser du en hel-halvtoneskala fra tonen Bb, som er septimen i C7.
Hvis vi ser på en og en tone i forhold til akkorden C7 så får vi:
Bb – septimen
C – grunntonen
Db – b9
Eb/D# – #9
E – ters
F# – #11
G – kvint
A – 13
Skalaen gir oss altså både b9, #9 og #11 som altererte trinn. Spiller vi denne skalaen over C7 vil det gi en flott farge til akkordklangen!
Melodisk mollskala
Den melodiske mollskalaen kan også brukes for å gi oss mange fine metningstoner. Les mer om den melodiske mollskalaen her.
For å bruke den melodiske mollskalaen på en dominantakkord, spiller du den melodiske mollskalaen som ligger 1/2 trinn over grunntonen i dominantakkorden
Har du akkorden C7, kan du da spille Db melodisk moll:
Her får vi følgende toner:
C – grunntonen
Db – b9
Eb – #9
Fb/E – ters
Gb – #11
Ab – b13
Bb – septim
Vi får altså følgende metningstoner: b9, #9, #11 og b13. Snadder!
Heltoneskalaen
Til slutt vil jeg se på heltoneskalaen. Denne brukes som oftest om akkorden har hevet kvint – eks. C+7 som også kan skrives C7#5 eller C aug. (augmentetd = utvidet).
Her ser vi skalaen fra tonen C:
Vi får ikke like mange metningstoner her som i de to andre skalaene, men denne skalaen har et veldig tydelig særpreg. Vi får følgende toner:
C – grunntonen
D – 9
E – ters
F# – #11
G#/Ab – b13/#5
A#/Bb – 7
Altså følgende metningstoner: #11, b13/#5 (i tillegg til septimen)
Bruk heltoneskalaen på en dominantakkord ved å starte på grunntonen (eller evt. septimen) og spille bare hele trinn derfra.
Nok teori – få se dette i praksis!
Jeg har laget en liten videoserie der jeg viser hvordan du kan bruke alle disse skalaene i praksis. Videoene ligger på improskolen.no, og du kan se dem ved å følge denne linken:
Bruk spennende skalaer for å krydre dominantakkorden i en 2-5-1-progresjon
Legg igjen en kommentar