I denne artikkelen får du lære hvordan du kan beskrive musikalsk form ved hjelp av symboler og notasjonstegn.
Repetisjoner
Hvis vi vil repetere en del i musikken, kan vi sette inn repetisjonstegn. Dette skrives som en tykk og en tynn taktstrek og to prikker:
Når vi kommer til et slik tegn som «peker» mot venstre (dvs. at prikkene står på venstre side av strekene) skal vi hoppe tilbake i musikken. Vi hopper
– enten til vi kommer til et repetisjonstegn som «peker» andre veien
– eller, om der ikke er noen andre repetisjonstegn, helt tilbake til start.
I eksempelet over hopper vi helt tilbake til start.
I eksempelet under skal vi hoppe tilbake til takt 2 og spille derfra.
Hvis ikke annet er notert inn repeterer vi kun en gang. Deretter går vi videre når vi kommer til repetisjonstegnet igjen. Hvis vi vil repetere en del 3 ganger så kan vi skrive dette over noten i starten av repetisjonsdelen på flere måter: Rep 3x, repeter 3 ganger, 3x osv. Det viktigste er at de som leser musikken skjønner hva de skal gjøre.
Hus
Noen ganger vil vi spille en del to ganger, men med litt variasjon. Ofte går en melodi to ganger med litt variasjon på slutten. Da kan vi bruke hus. Når vi kommer til et hus hvor det står «1.» skal vi spille dette første gangen vi kommer dit. Ved neste repetisjon skal vi hoppe over dette huset og spille huset merket «2.». På den måten kan vi repetere en melodi to ganger, men ha variasjon på slutten.
Da Capo – D.C.
Hvis vi vil hoppe helt tilbake til start kan vi skrive «Da Capo». Da skal musikeren hoppe helt til bake til start og spille derfra.
Ofte kan vi se «Da Capo al Fine». Det betyr: Hopp tilbake til start og spill frem til Fine.
Da Capo forkortes ofte til D.C.
Con rep og Senza rep
Sammen med Da Capo kan vi også skrive Con rep eller Senza rep.
Con rep betyr at vi spiller med alle repetisjoner slik de står.
Senza rep betyr at vi kutter alle repetisjoner. Hvis der er hus går vi da rett i andre hus (eller siste hus om der er fler en to).
Dal Segno – D.S.
Dal Segno, eller D.S., brukes på samme måte som Da Capo, men vi hopper ikke helt tilbake til start. Vi hopper tilbake til tegnet $ og spiller derfra.
Coda
I mange tilfeller så vil vi spille fra starten igjen og så på et visst tidspunkt hoppe til en avslutning. Da kan vi bruke Coda.
Vi kan for eksempel skrive D.C. al Coda.
Det betyr at vi skal hoppe tilbake til start, og når vi kommer til et sted i musikken hvor der står «To Coda» hopper vi til Coda:
I stedet for «To Coda» er det ofte brukt det som kalles hjul. Når vi kommer til et hjul etter en D.C. eller D.S. skal vi hoppe til neste hjul:
Jørgen Norås says
Rett skrivemåte: senza (ikke cenza)
dal segno (ikke segnio)
Vidar says
Ja! Det har du rett i!
Takk for korrekturen! :-) Nå er det rettet opp!
Per says
Et spørsmål: Det er snakk om et stykke som har 3 deler. Når del 1 og 2 er spilt, skal man hoppe tilbake til begynnelsen og spille del 1 – men deretter hoppe over del 2 og spille del 3.
Kan man bruke Da capo al Fine (med tegnet Fine plassert rett etter del 1) selv om stykket ikke slutter der, men fortsetter med del 3 ?
Kjersti says
Tusen takk for denne hjemmesiden, den har vært til stor hjelp! :)