- Bruk kvintsirkelen til å finne faste fortegn i en toneart!
- Sett akkorder til en melodi ved hjelp av kvintsirkelen
- Lag «gullrekka» ved hjelp av kvintsirkelen
- Kvintsirkelen – intruduksjon
Har du lyst til å raskt kunne sette akkorder til en melodi? Spiller du et akkordinstrument og trenger å akkompagnere melodier i ulike tonearter? Er du på utkikk etter en enkel måte å gjøre dette på? Da trenger du ikke lete lenger!
I denne artikkelen vil jeg vise deg hvordan kvintsirkelen kan brukes til dette!
Finn hovedtreklangene enkelt!
Ved å bruke kvintsirkelen kan vi enkelt finne frem til hovedtreklangene i en gitt toneart:
- Vi finner først tonika (førstetrinnsakkorden) som i dette eksempelet er F-dur. Her er den merket med en rød ring.
- Går vi med klokka finner vi dominanten C-dur (grønn ring)
- Går vi mot klokka finner vi subdominanten Bb-dur (blå ring)
Hovedtreklangene ligger ved siden av hverandre i kvintsirkelen. Tonika er i midten. Dominanten og subdominanten er henholdsvis med klokka og mot klokka i forhold til tonika.
Finn andre krydderakkorder
I tillegg til hovedtreklangene kan vi også bruke de tre parallelltoneartene som vi finner inne i kvintsirkelen. Vi har dermed seks akkorder til rådighet: Tre hovedtreklanger og tre krydderakkorder.
Hva med molltonearter?
Hvis vi jobber med en molltoneart gjør vi det på samme måten, men denne gangen ligger hovedtreklangene inne i sirkelen:
Vi får dermed: Tonika = Em, Dominant = Bm / B-dur (*) og Subdominant = Am
Krydderakkordene blir: C-dur, G-dur og D-dur.
(*) – Når vi er i moll gjør vi ofte dominanten om til dur. I eksempelet over får vi da B-dur i stedet for B-moll. Hvis du gjør dette må du sjekke om det passer med melodien.
I artikkelen om harmonisk mollskala kan du lese mer om hva som skjer når vi gjør dominanten om til dur i en molltoneart.
Hvordan velger vi ut hvilke akkorder vi bruker?
Ved å følge oppskriften over har vi seks akkorder til rådighet når vi skal sette akkorder til en melodi. Hvilke av disse skal vi bruke, og hvor?
Vi velger akkorder som har meloditonen som en av akkordtonene. Vi prøver hovedtreklangene først, og så kan vi krydre med de andre akkordene. La ørene være med på bestemme hvilke av variantene vi velger.
Vi kan selvfølgelig godta gjennomgangstoner og dreietoner, men bør da se på hvilke toner som kommer på tunge taktslag.
Her er et eksempel på en harmonisering av «Se min kjole» der disse prinsippene er brukt. Melodien går i F-dur og vi kan da bruke akkordene fra figur 1 (øverst):
- De røde stjernene markerer gjennomgangstoner eller dreietoner. Dette er toner som vi ikke finner i akkorden, men som vi bare kommer innom i forbifarten. De er heller ikke på tunge taktslag (som i 4/4 er 1 og 3).
- Den blå stjernen markerer Bb, som er septimen i C. Denne tonne ville vi ha hatt i akkorden dersom vi hadde brukt septimakkorder. Jeg regner den derfor ikke som en akkordfremmed tone.
Delina says
Plizz svar fort senest i dag;) har en prøve og der for vi spørsmål om hva slags toner man trenger for å lage D-Dur, C-Dur, G-Dur og E-Moll.
Gjerne svart fort senest i dag eller Imorgen👌🏽
... says
Dette hjalp meg virkelig med en prøve, takk!!!