- Hvilke akkorder kan du bruke når du skal harmonisere en melodi?
- Harmoniser en melodi med hovedtreklangene
- Frisk opp en akkordrekke med enkle akkordbytter
- Bruk dominantakkorder for å få til lekre harmoniske forløp
- Lær deg diatonisk reharmonisering!
Vi har så langt i denne serien laget oss et akkordutvalg og brukt hovedtreklangene til å harmonisere en melodi. I denne artikkelen skal begynne på det som virkelig er moro: krydderet!
Den enkleste måten å utvikle en akkordrekke på er å bruke såkalte enkle akkordbytter. Dette prinsippet bygger videre på hovedtreklangene. Til hver av hovedtreklangene hører det til en eller to andre akkorder som har mye av den samme funksjonen i forhold til den tonearten vi er i. Disse kan derfor fungere som stedfortredere for hovedtreklangene.
Akkordgrupper
Når vi skal gruppere akkordene i akkordgrupper finner vi akkorder som deler to av tonene til hovedtreklangene. Disse vil ha noenlunde lik klang og funksjon. Akkorden på 3. trinn deler to toner med både 1. trinnsakkorden og 5. trinnsakkorden. Det er vanligst å gruppere denne sammen med 1. trinnsakkorden. Vi får følgende grupperinger:
Tonikagruppen (blå sirkler)
Her finner vi akkordene på 1. trinn, 3. trinn og 6. trinn
Subdominantgruppen (grønne sirkler)
Her finner vi akkordene på 2. trinn og 4. trinn
Dominantgruppen (røde sirkler)
Her finner vi akkorden på 5. trinn og 7. trinn
Prinsippet
Prinsippet er veldig enkelt:
Vi kan når som helst bytte ut en akkord med en annen akkord i samme gruppe så lenge det passer med meloditonen
Ved å bruke dette prinsippet vil akkordene beholde mye av den opprinnelige funksjonen og klangen. Det er likevel viktig å spille akkordene på et akkordinstrument og bruke ørene aktivt. Ikke alle variantene vil passe like bra, så la ørene bestemme hva du velger til slutt.
Noen eksempler
Her har jeg laget noen varianter på «Blinke blinke lille stjerne». En som bare er harmonisert ved å bruke hovedtreklangene, og to som er krydret med enkle bytter.
{tab=Kun hovedtreklangene}
Enkle bytter, variant 1 – hovedtreklangene som var utgangspunktet er merket med grått over de nye akkordene.
{tab=Variant 2}
Enkle bytter, variant 2 – hovedtreklangene som var utgangspunktet er merket med grått over de nye akkordene.
{/tabs}
Har du noen fine versjoner? Bruk gjerne kommentarfeltet under til å dele dine forslag med andre lesere!
Simen Lien says
Blinke blinke lille stjerne – Variant 2
Det låter fint hvis man i takt 8 bytter ut Gm med C7(9). Hvis man også erstatter Dm i takt 9 med
Bb7(9) og lar takt 11 og 12 få følgende akkorder / Cm-C#7(9)-C7(9)-C7(b9) / F7-F7-Bb- – /
Stein Høyer says
HEI IGJEN VIDAR !
Veldig bra artikkel igjen, men en kommentar til Variant 1: Om man holder seg strengt til de tre akkordgruppene, blir vel Adim i nest siste takt feil? Dog låter det bra, og det skyldes antakelig det faktum at Cm og Adim har to felles toner trass i at de tilhører ulike akkordgrupper?
Vidar says
Hei Stein! Takk for mange kommentarer! :-)
Ja, det har du rett i! Så her har jeg gått litt bort fra reglene, og testet andre varianter.
Egentlig kan vi bruke alle akkordene som hører til skalaen, så lenge det passer med melodien. OG – så lenge vi synes det høres fint ut! :-) Så det er egentlig bare å leke seg med klangene. Man kan selvfølgelig bruke reglene som et godt utgangspunkt, og så gå videre derfra!
Vidar
Stein Høyer says
HEI IGJEN VIDAR !
Er helt med på at når man sitter der og faktisk skal harmonisere en melodi, så er alt «lov» – øret og de preferanser man selv måtte ha, bestemmer resultatet.
Dersom man opptrer som pedagog, bør man i mange sammenhenger tenke litt annerledes, er min egen erfaring. Ber man noen om å anvende et sett med enkle prinsipper man nettopp har redegjort for, er det viktig at man holder seg til nettopp disse i sin «fasit». Velger man å åpne for andre løsninger enn å følge de presenterte prinsippene, er det pedagogisk vesentlig at man eksplisitt uttrykker at det er det man da gjør. På den måten unngår man å skape unødig forvirring hos studenten, som i en slik læresituasjon typisk vil være svært opptatt av å anvende de nylig tilegnede prinsippene 100 prosent.
Det ovenstående kun ment som et vennlig tips….
Vidar says
Hei Stein!
Ja, jeg er helt enig! Lære reglene 100% først, og så kan man prøve seg på litt egne varianter…
Takk for tipset!