- Skalaer – alt du trenger å vite om dem!
- Diatoniske skalaer – utgangspunktet for alt!
- Kirketonearter og modale skalaer
- Hvordan finne de faste fortegnene på durskalaen og kirketoneartene?
- Symmetriske skalaer – de tre mest vanlige og nyttige!
- 2 varianter av mollskalaen – harmonisk moll og melodisk moll
- Bluesskalaen og noen bluesskjemaer!
Symmetriske skalaer er skalaer der avstanden mellom tonene følger et repeterende mønster. Vi får derfor samme skalatype og skalatoner selv om vi begynner på ulike steder i skalaen. Forvirrende? Jeg skal forklare dette nøye og bruke gode noteeksempler. Så ta det helt med ro, dette skal gå bra! :-)
Vi skal begynne med den mest vanlige, nemlig…
Kromatisk skala
Den kromatiske skalaen består kun av halve trinn. Det finnes derfor bare en kromatisk skala. Samme hvilken tone vi starter på så vil man få en kromatisk skala fra den tonen (*). Vi kan selvfølgelig si at det finnes en kromatisk skala fra hver av tonene, men det er uansett de samme tonene som går igjen i alle de kromatiske skalaene.
Her kan dere se en kromatisk skala fra c.
Heltoneskala
En heltoneskala består som navnet sier kun av hele tonetrinn. Det finnes kun to heltoneskalaer. Hvis vi begynner fra tonen C får vi denne:
Samme hvilken tone vi starter på i denne skalaen så får vi en heltoneskala. Det vil si at en c heltoneskala har akkurat de samme tonene som en d heltoneskala osv. Hvis vi går et halvt trinn opp og starter på C#/Db får vi disse tonene:
Går vi enda et halvt trinn opp kommer vi til D, og det er jo den samme skalaen som den første av disse. Dermed finnes det bare to ulike heltoneskalaer. Heltoneskalaene er veldig fine å bruke på dominantakkorder. Da får vi noen flotte altereringer og stilige klanger. Alt dette vil jeg komme inn på i senere artikler. Nå vil jeg gi en oversikt over hva som finnes av skalaer, og så får vi gå skikkelig i dybden senere! :-)
Hel/halvtoneskala eller halv/heltoneskala
En hel/halvtoneskala består av annethvert hele og halve trinn. Hel/halvtoneskala begynner med et helt trinn, halv/heltoneskala begynner med et halvt trinn. Ellers er skalaene helt like i klang og oppbygning. Av samme grunn som over får vi bare tre forskjellige hel/halv-halv/heltoneskalaer. Disse skalaene er også veldig fine å bruke på dominantakkorder. Starter vi da med et halvt trinn får vi både b9, #9, #11 og den lille septimen som spenningstoner! Herlig! :-) (Men nå må jeg holde meg til å lage en kort innføring… mer snadder om disse skalaene senere!)
Her er de tre variantene:
Kort oppsummering
De symmetriske skalaene låter likt samme hvilken tone i skalaen vi starter på. (Det kan selvfølgelig diskuteres at det låter litt forskjellig om vi starter med et helt eller et halvt trinn på hel/halvtoneskalaen… men klangen av skalaen og tonene vi bruker er de samme)
Dette betyr at hvis vi lærer oss:
1 kromatisk skala
2 heltoneskalaer
og 3 hel/halvtoneskalaer
= 6 skalaer
så kan vi alle kromatiske-, heltone- og hel/halvtoneskalaer i verden!
Lykke til med skalajobbingen!
*
Hvis vi begynner på ulike toner på f.eks. en durskala, vil vi få ulike skalatyper (se modale skalaer)- jonisk, dorisk osv. Disse har ulike klang og karakter. Men ved kromatisk skala vil vi få samme skala, klang og karakter uansett hvilken av tonene vi begynner på.
Ingvild Haram says
Hei Vidar!!!
Dette er bare heilt fantastisk for ein stakkar stressa musikkstudent! TAKK TAKK TAKK!!
Det skal bli bra, og no skal det ikkje stå på deg om eg står eller stryke i musikkteori i allefall:) DETTE ER BRA, VIDAR ditt geni!!!
Klem frå Ingvild
Vidar says
Hei!
Takk for tilbakemeldinger! :-)
Det gir motivasjon tilbake også!
Planen er å få ut en ny artikkel i uka, så det er bare å komme innom ofte! :-)
Lykke til med teorien Invild!
Vidar
Bård says
Veldig bra lesning! Jeg er ny på siden, og det kan være det jeg spørr om allerede finnes et annet sted på denne siden, men jeg digger bemerkningene dine om hvor de forskjellige skalaene passer å bruke. Noen sjans til å lage en egen «oversikt» over dette?
Ser det er lenge siden forrige innspill i kommentarfeltet, men håper likevel på svar!
Vidar says
Hei Bård!
Takk for tilbakemelding!
Jeg har gått en stund og tenkt på å lage en slik oversikt. Tenkte først og fremst å rette det mot improvisasjon og hvilke skalaer man kan bruke på ulike akkorder.
Kanskje tiden er inne nå til å lage en liten serie på dette? :-)
Jeg finner fram skisseblokken og setter igang!
Så da er det bare å følge med fremover. Kanskje jeg rekker å komme igang før ferien?
Vidar
Hans J Olsen says
Hei Vidar! Jeg har kommet inn veldig sent i dine sider. Akkurat nå har jeg sittet og lest sidene om skalaer. Når det gjelder hel/halvtonetrinnskalaene, er det noe jeg ikke forstår. Den mitterste skalaen som begynner på Ciss, går ikke «regnestykker» opp. Mellom a og aiss er det et halvt trinn, men det er det også mellom aiss og b(h). Med andre ord denne skalen inneholder to halve tonetrinn etter hverandre – eller er det noe jeg ikke ser her? Taknemlig for svar.
Vidar says
Hei!
Takk for tilbakemelding!
Du har helt rett! Her er det noe muffens. Det skal jo være kryss for b (h).
Jeg skal oppdatere notene når jeg får tid!
Takk for korrekturen!
Vidar