- Skalaer – alt du trenger å vite om dem!
- Diatoniske skalaer – utgangspunktet for alt!
- Kirketonearter og modale skalaer
- Hvordan finne de faste fortegnene på durskalaen og kirketoneartene?
- Symmetriske skalaer – de tre mest vanlige og nyttige!
- 2 varianter av mollskalaen – harmonisk moll og melodisk moll
- Bluesskalaen og noen bluesskjemaer!
Ok…
Kanskje ikke utgangspunktet for alt, men jeg vil tippe at ca. 80% av musikken igjennom musikkhistorien bygger på en eller annen variant av den diatoniske skalaen. (Hvis det finnes noen statistikk for dette så korriger meg gjerne!)
En diatonisk skala følger et helt bestemt system, og har dermed også en tydelig definisjon. Den heter diatonisk fordi skalaen benytter to (dia=to) forskjellige tonetrinn mellom tonene, nemlig halvtoner og heltoner. (Takk til Andreas for innspill til definisjonen!)
Oppskriften på diatoniske skalaer
1
En diatonisk skala består av 5 hele og to halve trinn. Dette blir tilsammen 6 hele tonetrinn – som igjen tilsvarer en oktav. Det betyr at diatoniske skalaer gjentar seg selv for hver oktav.
Over ser vi en skala med 5 hele trinn og to halve. Vi begynner å nærme oss en diatonisk skala, men vi må gjøre en ting til med den før vi er i mål…
2
De to halve trinnene plasseres så langt unna hverandre som mulig. Det vil si at der er 2 hele trinn og 3 hele trinn mellom de halve trinnene.
Da kan det bli slik:
Men dette ligner jo veldig på…
Durskalaen?
Nettop! Som vi husker fra den forrige artikkelen er formelen for durskalaen: 2 – 1/2 – 3 – 1/2.
Det er jo 5 hele og to halve trinn, der de to halve trinnene plassert så langt unna hverandre som mulig. Det betyr at durskalaen er en diatonisk skala!
Vi kan dermed si at det diatoniske skalasystemet er grunnlaget for durskalaen som igjen er utganspunktet for VELDIG mye (80% ?) av musikken gjennom historien.
I neste artikkel i denne serien går jeg videre med å se på hvordan durskalaen selv er utgangspunktet for en rekke andre skalaer.
Vidar
Jacob abel says
Er det sånn å forstå at de halve trinnene MÅ plasseres mellom de 2 og 3 hele trinnene(så langt fra hverandre som mulig), for at det skal være en daitonisk skala?
Vidar says
Hei! Ja, det er det som er definisjonen. Det kan godt hende at der finnes andre, løsere definisjoner også… Men den måten som jeg beskriver i denne artikkelen er iallfall det jeg har lært. :)
Kari Simensen says
Dette er ingen kommentar, men et spørsmål: hvorfor heter det diatonisk? betyr dia i denne sammenhengen to, eller mellom? Eller noe helt annet?
Kari Simensen
Vidar says
Hei Kari!
Det er jeg ikke sikker på… har ikke funnet så mye om det når jeg søker på definisjoner…
Hvis noen vet dette, så legg gjerne igjen en kommentar! :-)
Andreas says
Det heter diatonisk fordi skalaen benytter to (dia=to) forskjellige tonetrinn mellom tonene, nemlig halvtoner og heltoner. :)
Vidar says
Hei Andreas!
Det visste jeg ikke! Nå er det endret i artikkelen også!
Takk for innspillet!
Andreas says
Mulig jeg var litt rask der. Jeg hadde en lærer som fortalte meg dette, men engelsk wikipedia har følgende å si om ordet diatonisk: «The word «diatonic» comes from the Greek διατονικός, meaning progressing through tones.» Så selv om forklaringen til læreren min gir mening, er det likevel ikke sikkert den stemmer.
Frank says
Fra mine studier i gresk lærte vi at preposisjonen/prefikset di betyr «gjennom», feks det greske verbet «diareo», som betyr å renne eller flyte rett igjennom. Altså diare´. Jeg ser ikke i noe «dictionary» at dia betyr 2. Det greske tallet 2 er duo, og det kan jo ligne på dia, men dia betyr «gjennom».
Bjørn Aasheim says
En liten kommentar til hvorfor det heter diatonisk skala. Det er feil at forstavelsen «dia» betyr to, slik Andreas hevder, jf. f. eks. Bokmålsordboka el. Norsk Ordbok eller linken https://snl.no/dia-. Her framgår det at forstavelsen dia- betyr «tvers gjennom», «mellom» eller «fra hverandre». I tråd med dette betegner en diatonisk skala en progresjon gjennom et toneforløp eller en tonerekke bestående av hele og halve tonetrinn som står i et bestemt forhold til hverandre.